Türk siyasilerinin kapağı meclise atma gibi bir hedefi var.Millete hizmet adına değil kalabileceği gün sayısına odaklılar.Yaklaşık 13 yıl kadar görev yapabiliyorlar ara verip tekrar aday olabiliyorlar.Ömür boyu iş garantisi olarak ellerinden kaçırmamaya çalışıyorlar.Bu çok fazladır.Ülkenin taze beyinlere ve gençlere ihtiyacı var artık .Bu kurallar komple değiştirilmeli en fazla ara vererek iki dönem seçile bilmeliler .
Türk Politikacıların Görev Süreleri.
Başbakan 5+5 olarak iki kez görev yapabiliyor ,aday oluyor.Yaş sınırlaması gibi bir durum yok .Bence 60 tan büyük kişiler siyasi görevde bulunmamalı, emekli olmalıdır.
Vekiller
Türkiye de Başbakan Görev süresi
Kanunlarla desteklenen Turkiyede Geçerli Olan Başbakanlık Suresi 5 Yıldır. Seçilen Bir başbakan 2 kere üst üste seçildiği Zaman toplam’da 10 yıl başbakanlık yapabilirAk Parti Tüzüğü gereği üst üste 3 kez aday olarak seçilenler yeniden aday olamıyorlar.Onlarda da yaş sınırlaması yok .Trafikte dahi yaş ilerlediğin de her sene kontrole gidip tekrar test ediliyorsun .Her şeyin değişiyor.ÜLke yönetimi gibi bir konuda yaş sınırlaması möutlaka olmalı .genç bakış açılarına ihtiyaç vardır.
...
Erdoğan'ın 167 vekili tekrar aday göstermemediği AK Parti'de, gelecek dönemde yenileşme yaşanacak. Resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın da içinde bulunduğu 73 vekil gelecek genel seçimde tüzük gereği tekrar aday olamayacak. Bu isimler, ancak bir dönem ara vererek ondan sonraki genel seçimde aday olabilecek.Gelecek seçimde tekrar aday olamayacak isimler arasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan, bakanlık yapan Beşir Atalay, Faruk Çelik, Mehmet Mehdi Eker, Sadullah Ergin, Egemen Bağış, Nimet Çubukçu, Hayati Yazıcı, Vecdi Gönül, Taner Yıldız, Nihat Ergün, Mustafa Demir ve Faruk Nafiz Özak da yer alıyor. Bunun yanısıra Ak Parti hükümetlerinde sürekli Ulaştırma ve Sağlık Bakanı olarak görev alan Binali Yıldırım ve Recep Akdağ da bu grupta yer alıyor. Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Haluk İpek, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Hüseyin Çelik, Ahmet Edip Uğur, Ömer Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Salih Kapusuz'un yanı sıra milletvekilleri Sait Açba, Sadık Yakut, Necati Çetinkaya, Ali Küçükaydın, Şevket Gürsoy, Ahmet Koca, Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Cevdet Erdöl, Mevlüt Çavuşoğlu, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Mehmet Daniş, Murat Yıldırım, Fatma Şahin, Mehmet Sarı, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Burhan Kuzu, Ünal Kacır, Halide İncekara, Mehmet Tekelioğlu, Nevzat Pakdil, Mevlüt Akgün, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Muzaffer Baştopçu, Kerim Özkul, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay, İdris Naim Şahin, Durdu Mehmet Kastal, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Hasan Ali Çelik, Suat Kılıç, Cemal Yılmaz Demir, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Bekir Bozdağ ve Köksal Toptan da son kez seçilen vekillerin başında geliyor.
Şimdi Abd 'nin sistemine ve görev sürelerine bakalım...
Kongre'nin bileşimi
Temsilciler Meclisi
Temsilciler Meclisi (İng. House of Representatives) hâlen 435 temsilciden oluşur, bunların her biri bir kongre bölgesini (congressional district) temsil eder. Her eyaletin Meclis'te sahip olduğu temsilci sayısı, o eyaletin ABD Nüfus Sayımı ile belirlenmiş olan nüfusuna dayalıdır. 435 temsilcinin hepsi ikişer yıl görev yapar. Her eyaletin Meclis'te en az bir temsilcisi olmalıdır. Temsilci seçilebilmek için bir kişinin en az 25 yaşında olması ve en az yedi yıldır ABD vatandaşı olması gerekmektedir. Bir temsilcinin kaç kere seçilebileceğine dair bir sınırlama yoktur. 435 oy veren temsilciye ek olarak altı tane oy vermeyen temsilci vardır, bunlar beş delege ve bir mukim görevlidir (resident commissioner). Beş delege, Columbia Bölgesi, Guam, Virgin Adaları, Amerikan Samoa ve Kuzey Mariana Adaları Komonvelti'nden (Commonwealth of the Northern Mariana Islands) gelir, resident commissioner ise Porto Riko'dan.
Senato
Temsilciler Meclisi'nden farklı olarak, Senato'da her eyaletten iki senatör bulunur, eyaletin nüfusundan bağımsız olarak. Hâlen 100 senatör vardır (50 eyaletten ikişer tane), her biri altı yıl için görev yapar. Senatörlerin yaklaşık üçte biri her iki yılda bir yeniden seçime tâbi olur.Başkan 4 yıllık bir süre için başkan yardımcısı ile birlikte seçilir. Ülkede koşullar ne olursa olsun bu süre değiştirilemez. Başkan sadece iki devre (4+4) seçilebilir.
Farklı güçler[değiştir]
Meclis ve Senatonun herbirinin kendine has güçleri vardır. Örneğin, Başkan tarafından yapılan çoğu atama (kabine yetkilileri ve bakanları, federal hâkimler, ABD askeri subayları ve yabancı ülkelere sefirler) Senato tarafından onaylanır (Anayasa'da ifade edildiği şekliyle "tavsiye eder ve rıza verir"). Gelir elde etmeyi amaçlayan tüm yasalar Temsilciler Meclisi'nden kaynaklanmalıdır. Herhangi bir yasanın geçmesi için her iki meclis tarafından onaylanması gerekir, ama onun kanunlaşması için ayrıca Başkan tarafında imzalanması gerekir. Eğer Başkan kanunu veto ederse, Kongre'nin her iki meclisi kanunu üçte iki çoğunluk ile yeniden geçirebilirler, bu durumda Başkanın imzası olmadan yasa kanunlaşır. Kongre'nin güçleri Anayasa'da sayılanlarla sınırlıdır; tüm diğer güçler eyaletler ve halka aittir. Anayasa'da ayrıca bir "Gerekli ve Uygun Şart" ("Necessary and Proper Clause") vardır, bu madde Kongre'ye "belirtilen güçlerin uygulanması için gerekli ve uygun olan her kanunu yapma" yetkisi verir. Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri geldikleri eyaletlerde oy çokluğu seçim sistemi ile seçilirler, bunun istisnası Louisiana ve Washington eyaletleridir, bunlarda iki aşamalı seçim sistemi vardır.
Federal yetkililerin görevden alınması
Kongre'nin Başkan, federal hâkim ve diğer federal yetkilileri görevden alma gücü vardır. Temsilciler Meclisi ve Senato'nun bu süreçte farklı rolleri vardır. Temsilciler Meclisi önce yetkiliyi suçlamak (İngilizce "impeach") için oylama yapar. Sonra, Senato'da bir yargılama yapılıp yetkilinin görevinden alınmasının gereği kararlaştırılır.