Şekerin
zararları
1. Şeker kanser
hücrelerinin en çok sevdiği şeydir.
2. Şeker
bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
3. Şeker
vücudunuzun mineral dengesini bozabilir.
4. Şeker
çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep
olabilir.
5. Şeker
çocuklarda uyuşukluğa sebep olabilir.
6. Şeker
çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
7. Şeker
trigliserit seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir.
8. Şeker
bakteri enfeksiyonları na karşı savunma sistemini zayıflatabilir.
9. Şeker
böbreklere hasar verebilir.
10. Şeker krom
eksikliğine yol açabilir.
11. Şeker bakır
eksikliğine yol açabilir.
12. Şeker
kalsiyum ve bakır emilimini engeller.
13. Şeker meme,
yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir.
14. Şeker
kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir.
15. Şeker safra
kesesi kanseri için risk faktörü olabilir.
16. Şeker
gözleri bozabilir.
17. Şeker serotonin
seviyesini yükseltir; bu da kan damarlarını daraltabilir.
18. Şeker
Hipoglisemiye sebep olabilir.
19. Şeker
midenin asidik olmasına yol açabilir.
20. Şeker
çocuklarda adrenalin seviyesini artırabilir.
21. Şeker
koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.
22. Şeker
ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini
hızlandırabilir.
23. Şeker alkol
bağımlılığına yol açabilir.
24. Şeker diş
çürüklerini artırabilir.
25. Şeker kilo
alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir.
26. Yüksek
miktarda şeker yemek Crohn’s hastalığı ve ülseratif kolit riskini artırır.
27. Şeker
kireçlenmeye sebep olabilir.
28. Şeker
astıma sebep olabilir.
29. Şeker
mantar enfeksiyonları na sebep olabilir.
30. Şeker safra
taşı oluşmasına yol açabilir.
31. Şeker
böbrek taşı oluşmasına yol açabilir.
32. Şeker
istemik kalp hastalığına yol açabilir.
33. Şeker
apendisite yol açabilir.
34. Şeker
Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir.
35. Şeker
dolaylı olarak hemoroite yol açabilir.
36. Şeker
damarlarda varise yol açabilir.
37. Şeker
osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilir.
38. Şeker salya
asiditesine katkıda bulunabilir.
39. Şeker
insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir.
40. Şeker
glikoz toleransının düşmesine sebep olur.
41. Şeker
büyüme hormonunu azaltabilir.
42. Şeker
toplam kolesterolü artırabilir.
43. Şeker
sistolik kan basıncını artırabilir.
44.Şeker gıda
alerjilerine sebep olur.
45. Şeker
diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir.
46. Şeker
hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir.
47. Şeker
çocuklarda egzama oluşuma katkıda bulunabilir.
48. Şeker
kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir.
49. Şeker DNA
yapısını bozabilir.
50. Şeker
katarakta sebep olabilir.
51. Şeker
amfizeme sebep olabilir.
52. Şeker
ateroskleroza sebep olabilir.
53. Şeker
serbest radikal oluşumuna sebep olabilir.
54. Şeker
enzimlerin işlevselliğini düşürür.
55. Şeker
karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin
boyutlarını büyütür.
56. Şeker
karaciğerde yağ miktarını artırabilir.
57. Şeker
karaciğerde patolojik değişimlere yol açabilir.
58. Şeker
pankreasa zarar verebilir.
59. Şeker
kabızlığa sebep olabilir.
60. Şeker
miyopluğa sebep olabilir.
61. Şeker
hipertansiyona sebep olabilir.
62. Şeker
migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir.
63. Şeker beyin
dalgalarını artırabilir; bu da beynin düşünme kabiliyetini zayıflatır.
64. Şeker
depresyona sebep olabilir.
65. Şeker hormonsal
dengesizliğe sebep olabilir.
66. Şeker Alzheimer
hastalığı riskini artırabilir.
Şekerin gizli
isimleri
Yiyeceklerin
“içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu
görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta
bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu,
glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu,
melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.
Şekerin
vücudunuza zararları
• Fazla şeker
tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor.
Buna “metabolik sendrom” deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra
fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma
hissine ve yemeye yol açıyor.
• Diş çürümesi
başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek
taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk
sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
• Kan
dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar,
göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ
asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. Bu organlar gittikçe
yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.
• Bağışıklık
sistemi zayıflıyor. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor.
Her yerde
“şeker” var
Kek, pasta,
baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz.
Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır
gıdaların içine koyulur hale gelişi… Bebek maması, mısır gevreği, sosis,
mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar
şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor. Doğuştan tatlıya
yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar
artıyor. Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha yiyoruz bu gıdaları.
Çocuklar ve
bebekler için çok sakıncalı
şekerin zararları
Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir
ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor. Günümüzde artan aşırı
şişmanlığını sorumlularından biri de bebekken tanışılan şeker olsa gerek. Bebek
mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!
Şekerdeki
genetik risk
Şekerle ilgili
çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan “mısır
şekeri” üretiliyor. “Nişasta bazlı sıvı şeker” de denilen bu “oynanmış” şeker,
çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel
gıdalarda en çok kullanılan şeker türü. Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı
başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu. Doğal halinde değil, insan
eliyle “oynanmış” genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da
genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları.
Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkları n
nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor.