Friday, August 24, 2012

Kvas Nedir?


Kaynak : www.rusya.ru

Rusların votkadan sonra “milli içkisi” sayılan kvas, Rusya’da yaz aylarının olmazsa olmazı. Arpa veya çavdardan ya da bayat ekmeğin mayalanmasıyla yapılan bu az alkollü Rus içeceği, “her derde deva” bir şifa deposu aynı zamanda. Siz de hala kolayı bırakıp kvasa geçemediniz mi? O halde bu yazıyı mutlaka okuyun ve bu şifalı içeceği daha yakında tanıyın. işte 10 soruda kvas:


Kvas nedir?

Kvas, arpa veya çavdardan yapılan az alkollü bir Rus içeceğidir. Tadı birayı andırır ve votkadan sonra Rusların ikinci ulusal içeceği olarak kabul edilir. Kvas özellikle yaz aylarında Rusya’da çok bol miktarda tüketilir.



Kvas nasıl yapılır?

Genellikle arpa veya çavdar tohumlarının kaynatılmasıyla ya da bayat ekmeğin mayalanmasıyla yapılan kvas, çok farklı şekillerde de, örneğin lahana, pancar gibi sebzeler yardımıyla da yapılabilmektedir.



Yararlı mıdır?

Kvas, organizma üzerindeki olumlu etkileri yönünden kefire benzer ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. içerdiği süt asidi, vitaminler, serbest amino asitler, çeşitli şekerler ve mikro elementler sayesinde; sindirim sistemini olumlu etkilediği, zararlı mikropların üremesini önlediği, organizmanın faaliyetlerini düzenlediği, kalp damar sağlığına olumlu etkide bulunduğu, iştah açıcı ve enerji verici özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Bu yüzden bu şifalı Rus içeceği, her zaman Batılı ülkelerin ilgisini çekmiştir. 1975 yılında Yugoslavya’da düzenlenen alkolsüz içecekler yarışmasında da, en büyük rakibi olarak gösterilen Amerikan içeceği cola-cola’nın aldığı 10 oya karşı, kvas 18 oy alarak birinci olmuştur.  Erkeklerde cinsel gücü arttırıcı özelliğe sahiptir.

Kvas ilk olarak ne zaman ve nerede üretilmiştir?

Kvasın ilk olarak M.S 900’lü yıllarda, Kiev Rusya’sında üretilmeye başlandığı söylenmektedir. Yazılanlara göre, Rus Prensi Vladimir, 989 yılında Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra, halka bal ve kvas dağıtılmasını emretmiştir.

Kaç çeşit kvas vardır, bunlar hangileridir?


Halk arasında yaygın olan kvas çeşitlerinden bazıları şunlardır: siyah kvas, beyaz kvas, Rus kvası, Petrovski kvası, yaban lahanasından yapılan kvas, pancarlı ekmek kvası, ev yapımı ekmek kvası, meyveli kvas ( Elma, portakal, armut, muz, çilek, vişne, üzüm vb.)

Evde kvas nasıl yapılır?

Bayat ekmek küçük parçalar halinde doğranıp koyu kahverengi bir renk alıncaya dek fırında kızartılır. Kızartılan ekmek parçaları 3-4 saat kaynar suda bekletilir. Daha sonra, elde edilen şıra süzgeçten geçirilerek bir kaba aktarılır. Maya, şeker, nane ve frenküzümü yaprakları eklendikten sonra kap, temiz bir beze sarılarak 10-12 saat oda sıcaklığında beklemeye bırakılır. ıyice mayalanan şıra şişelere aktarılır. Son olarak, her bir şişeye 4-5 adet kuru üzüm eklenir ve ağızları sıkıca kapatılarak buzdolabına konur. Üç gün sonra kvas hazırdır.



Kutsal Bilgi Kaynagi Eksi sozluk ve Kvas

bu alkolsüz içecek, rusya taraflarında pek makbul ve yaygındır. yanılmıyorsam ukrayna ve beyaz rusya'da da bulunur. bira'nın uzaktan akrabasıdır. içindeki arpa aroması o kadar baskındır ki kendinizi fırından yeni çıkmış ekmeği içiyormuş gibi bir his verir, oldukça lezzetlidir.

denk gelenlerin koyu kahverengi plastik şişesi olan "kvas oçakovskiy" olan markayı tercih etmeleri önerilir, denediklerim arasında en lezizidir.
(kmc, 03.06.2006 13:56 ~ 13:58)
                              


içerken ekmak tadı almanızın nedeni ana maddesinin ekmek olmasıdır. ukrayna'da adım başı kvas satıcısı görmeniz mümkündür. kimisi de evinde yapar. doğu avrupa ülkelerinde toplumdaki yeri bizdeki ayran gibidir.
(chemical dependency, 06.10.2006 22:00)
                              


son aldığımız bir habere göre, komünist kola da denilen bu içeceğin üretimine antalya'da başlanmış.
içindekilere bakınca (hele kolaya nazaran) gayet sağlıklı görünüyor, tadı da güzelse belki burada da tutabilir.


ONCE UPON A TIME ADAKALE WAS IN THE TUNA RIVER

When I was looking for Ottoman time fairy tails I found out about Adakale. The history of A little island fascinated me and I couldn't s...