Thursday, August 23, 2012

Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication - NFC)

Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication - NFC) iki elektronik cihazın kolay, basit ve güvenli haberleşmesi için tasarlanmış kısa mesafe temassız teknoloji standardıdır. NFC haberleşmesi iki NFC uyumlu cihazın birbirine birkaç santimetre yaklaştırılması ile aktifleştirilir. NFC uygulamaları; ödeme ve toplu taşıma biletleri gibi temassız işlemleri, takvim senkronizasyonu veya elektronik kartvizit gibi basit ve hızlı veri transferini ve dijital içeriklere erişimi kapsamaktadır.
 
NFC hayatı kolaylaştırır!
 
NFC sayesinde bilgi almak, ödeme yapmak, toplu taşımayı kullanmak ve cihazlar arasında veri paylaşımı yapmak artık çok kolay. Tek yapmanız gereken iki NFC uyumlu cihazı birbirine yaklaştırmak…
 
Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok cihaz ileride NFC Teknolojisi ile uyumlu hale getirilerek hayatımızı kolaylaştıracaktır. Bunlardan bazıları: Cep telefonları, turnikeler, otomatlar, parkmetreler, POS’lar, ATM’ler, ofis, ev veya garaj kapıları, kişisel bilgisayarlar, posterler...
 
Şüphesiz NFC’nin en çok kullanılacağı alanlardan biri de ödeme olacaktır. NFC, temassız bilet ve kartların her gün beraberimizde taşıdığımız cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer almasını sağlar. Böylelikle üzerinizde birçok kart taşımak yerine kartlarınızı NFC uyumlu cep telefonunuza yükleyebilir ve ödemelerinizi sadece NFC cihazınızı ödeme noktasına göstererek yapabilirsiniz.
 
NFC teknolojisi POS ve self servis ödeme (parkmetre, otomat v.b.) noktalarında ödeme yapmayı sağlar!
 
Toplu taşıma ve diğer biletlerinizi cep telefonunuzda taşımayı sağlar. Böylelikle konserlerde cep telefonunuzdaki bilet ile turnikelerden hızlıca geçip beklemeden yerinizi alabilirsiniz. Toplu taşıma biletlerinizde kalan hesabı anında görebilir gerekirse anında yükleme yapabilirsiniz.
 
NFC ile okunabilir poster ve etiketlere NFC uyumlu cep telefon veya PDA’yinizi yaklaştırarak hızlı bir şekilde bilgi indirebilirsiniz. Örneğin otobüs/tren zaman çizelgesini duraklarda yer alan böyle bir posterden cep telefonunuza indirerek çizelgeye istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz.
 
NFC'nin Kullanım Alanları Nelerdir?
 
 
NFC uyumlu cep telefonunuz ile yapabilecekleriniz:
 
    Temassız kart okuyucuların olduğu her yerde ödeme,
    Akıllı poster veya akıllı billboard'lardan bilgi ve özel indirimler alma; kampanyalardan yararlanma,
    Ulaşım, otopark, konser, maç biletlerini saklama,
    Bina girişleri için kişisel bilgileri saklama,
    Çektiğiniz fotoğrafı NFC uyumlu yazıcıya veya ekrana direk gönderme,
    Diğer NFC uyumlu cep telefonları ile kartvizit paylaşma ve daha pek çoğu…
 
Tüm bunların yanı sıra NFC'nin kamera, televizyon, PC gibi diğer elektronik cihazlar ile iletişime geçebilen farklı uygulamaları da bulunmaktadır. NFC ile ilgili pek çok ilgi çekici fikir geliştirme aşamasındadır.
 
 
Ödeme
 
NFC'li cep telefonları, piyasadaki temassız ödemel terminalleri ile uyumludur. Bir ürün/servis satın aldığınızda kartınızı kasiyere vermek yerine sadece cep telefonunuzu temassız terminale yaklaştırarak ödeme yapabilirsiniz. Cep telefonlarında banka kartı, kredi kartı gibi birden fazla kart saklanabilir; böylelikle ödeme sırasında cüzdanınızdan kart seçip kasiyere vermek yerine cep telefonu üzerinden isteğiniz kartı tuşlayıp temassız terminale yaklaştırarak ödeme yapabilirisiniz. Yapılan işlemler bir şifre ile korunduğundan ve uygulamalar kayıp/çalıntı durumunda uzaktan kapatılabildiğinden NFC güvenlidir.
 
Parkmetreler
 
Aracınızı park ettikten sonra temassız terminallere cep telefonunuzu yaklaştırarak ödemelerinizi NFC ile yapabileceksiniz.
 
Otomatlar
 
Otomatlardan istediğiniz ürünü seçtikten sonra ödemenizi cep telefonunuzu yaklaştırarak yapabilirsiniz.
 
Ulaşım ve Bilet
 
Ulaşım, NFC teknolojisinin temel kullanım alanlarındandır. Temassız biletler, hızı ve  kolay kullanımı ile toplu taşıma ve park alanları gibi giriş kontrolü olan yerlerde yaygınlaşmaya başlamıştır. NFC pilotları, kullanıcıların NFC işlemlerini; hızı, güvenliği ve  esnekliği sebebiyle beğendiğini ortaya koymaktadır.
 
NFC, toplu taşımada kart taşımak yerine cep telefonunuza yüklemiş olduğunuz kartınızla hem kartınızın avantajlarından yararlanamaya devam etmenizi, hem de sadece cep telefonu taşıyarak istediğiniz yere ulaşabilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bu teknoloji sayesinde kartınıza yükleme yapmak için gişelerde sıra beklemenize gerek kalmayacak; cep telefonunuz ile bakiyenizi kontrol edebilecek ve yükleme yapabileceksiniz.
 
NFC'nin uygulamaya geçmesi ile NFC'li cep telefonları ile biletlerinizi de elektronik olarak alıp kullanabileceksiniz. NFC uyumlu cep telefonunuz ile maça giderken sadece cep telefonunuzu taşımanız yeterli olacak. Cep telefonunuz üzerindeki bileti gösterip stadyuma girebilecek, istediğiniz zaman büfelerde bulunan temassız terminallerden yiyecek ve içeceğinizi satın alabileceksiniz.
 
Tanıtım ve Reklam Faaliyetleri
 
NFC uyumlu cep telefonunuzu NFC etiketine yakınlaştırarak etikette tanımlı hizmetten veya üründen yararlanabilirsiniz. Örneğin akıllı posterlerde bir kafeden kahve kuponu kazanabilir veya en favori müzik grubunuzun şarkısını cep telefonunuza indirebilirsiniz.
 
Seyahatlerinizde NFC uyumlu cep telefonunuz sizin bir yardımcınız olabilir; turist kiosklarından istediğiniz dilde bilgi alabilir, müzeye daha adımınızı atmadan içeride hangi sergilerin olduğunu öğrenebilirsiniz.
 
NFC etiketleri aynı zamanda tren, otobüs tarifelerini öğrenmek için kullanabilir. Otobüs durağına yerleştirilecek bir otobüs tarifesinin yüklenmiş olduğu etiket ile istediğiniz noktaya gitmek için kullabileceğiniz otobüs saatlerini öğrenebilirsiniz.
 
Veri Alışverişi
 
İş görüşmelerinde kartvizit alıp vermek NFC ile artık çok kolay. Sadece NFC uyumlu  iki cep telefonunu birbirine yakınlaştırarak kartvizit bilgilerinizi paylaşabileceksiniz.
Geçiş Kontrolleri
 
İşe gelirken turnikelerden ayrı bir temassız kartla geçmek yerine NFC uyumlu cep telefonunuzu terminale yakınlaştırarak geçebilirsiniz.
 
NFC'nin Özellikleri
 
 
Cep telefonunun kullanıcı fonksiyonları (ekran, titreşim, ses, tuşlar vb) NFC servislerinin interaktif olmasını sağlamaktadır. Örneğin alışveriş kayıtları ekranda görüntülenebilir veya kullanıcılar mevcut uygulamaları dinamik olarak açıp/kapatabilirler.
Uzaktan Çoklu Uygulama Yönetimi (Remote Multi-Application Management):
 
Temassız kartlarda kullanılan çoklu uygulama yönetimine mobil network sayesinde uygulama indirme, kişiselleştirme, açma/bloke etme gibi ilave avantajlar gelmektedir. Yönetim fonksiyonları eş zamanlı olarak uzaktan kontrol edilebilir böylelikle bir kullanıcı yeni bir servis kullanmaya başvurusunun ardından anında başlayabilir. Kullanıcı ayrıca telefonunun kaybolması/çalınması durumunda servis sağlayıcılarından NFC hizmetlerinin durdurulmasını anında talep edebilir. Bu bakımdan kullanıcılara ve hizmet sağlayıcılara NFC servisleri üzerinde güvenlik ve risk kontrolleri sağlanmıştır.
Uzaktan Kullanıcı Yönetimi (Remote User Management):
 
Kullanıcı yönetimi fonksiyonları ile örneğin servis sağlayıcılar kullanıcı izni ile NFC servisi kullanım kayıtlarına erişebilir ve kişiye özel bilgi gönderebilir.
 
 
NFC telefon listesi icin : http://www.nfcworld.com/nfc-phones-list/
 
(ozellikle 2012 nisan sonrasi piyasaya cikan pda tarzi telefonlarin cogunda bu ozellik var)
 
 
 
Kaynaklar:
 

NFC ile ilgili Haberler
Near Field Communciations World http://www.nearfieldcommunicationsworld.com

Mobil Ödemeler
 
GSMA Pay-buy Mobile Initiative (Mobil alışveriş-ödeme teşviği)
 
  CANIM GRUBUM

ONCE UPON A TIME ADAKALE WAS IN THE TUNA RIVER

When I was looking for Ottoman time fairy tails I found out about Adakale. The history of A little island fascinated me and I couldn't s...