Friday, August 24, 2012

Ürkütücü Tuz Raporu



Ürkütücü rapor!
Dünya Sağlık Örgütü'nün, tuz için yaptığı araştırmalar tehlikeyi gözler önüne serdi
Tüm bu bilgilerin dışında tuz zayıflamayı engelleyen en önemli unsur .Yağın paraçalanıp atılmasını engelliyor ..İçtiğimiz su vücutta tutulduğu için istediğiniz kadar spor yapın ..yağ su ile birlikte vücut içinde hapsoluyor. Tuzu kesitiğiniz taktirde hızlı zayıflama ardından geliyor..



Dünya Sağlık Örgütü'nün artan hastalıkların ikinci nedeni olarak gösterdiği tuz için yapılan araştırmalar tehlikeyi gözler önüne serdi. Tuzun sadece 2 gram azaltılması bile kalp riskini yüzde 25 azaltıyor.

SİGARAYLA YARIŞIYOR



Modern insan sağlıklı yaşamak için sigaradan, içkiden, gazlı içeceklerden hatta kırmızı etten bile vazgeçiyor. Ancak her gün hiç fark etmeden kullandığı bir şey sağlığını tüm bunlardan daha fazla tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada gittikçe artan bulaşıcı olmayan hastalıklardan sorumlu tuttuğu tuzu sigaradan sonra en tehlikeli tüketim maddesi olarak görüyor. ABD'nin saygın bilim dergilerinden New Scientist 'tuz tehlikesi'ni sayfalarına taşıdı.

GÜNDE 8 GRAMA ÇIKTI

Tuzdaki sodyum vücuttaki sıvıyı dengeleme görevini üstleniyor olsa da 5 bin yıl öncesine kadar insan hayatında büyük yer tutmuyordu. İnsanların yiyeceklerde bulunan normal tuzu alarak yaşamaya alıştığı bu dönemin sonunda Çinliler tuzun yiyeceklerin saklama ömrünü uzattığını keşfetti. O günlere kadar günde yarım gram tuzla yaşamaya alışkın olan insanlığın tuz tüketimi bir anda arttı. Uyuşturucu benzeri bir bağımlılık yaratan tuz tüketimi bugün günde ortalama 8 grama kadar çıktı. Dil üzerindeki sinirleri hissizleştirerek vücudun hep daha fazlasını istemesine neden olan tuz tüketiminin artışındaki bir diğer önemli etken de hazır yiyecekler oldu. Ancak derginin danıştığı uzmanlar tuz oranını düşürmek bu yiyeceklerle ne kadar zor olsa da denenmesi gerektiğini söylüyor. Tansiyonu yükselttiği için kalp hastalıklarına davetiye çıkaran tuzun günde 2300 mgram tüketilmesini öneren ABD Tarım Bakanlığı'nın yanısıra Amerikan Kalp Derneği bu oranı 1500 mgram olarak belirliyor.

TUZ AZALDI, FELÇ YÜZDE 80 AZALDI

Dergi, oranı yavaş yavaş düşürülmesi gereken tuzla ilgili şok edici bir örnek de veriyor. Buna göre Japonya'da 50 yıl önce tüketilen tuz miktarı günde ortalama 18 gram olarak biliniyordu. Bu nedenle felç geçirenlerin oranı çok yüksekti. Ancak hükümet tuzu kesmek için seferber oldu ve tüketilen tuz oranı 4 gram düştü. Felç kaynaklı ölümlerin oranında yüzde 80 civarında bir düşüş yaşandı. Verilen bir diğer örnek ise tuzun tüketim miktarı 2 gram düşürüldüğünde ve 4 yıl boyunca buna devam edildiğinde, kalp rahatsızlığı geçirme riskinde yüzde 25'lik düşüş görülüyor.
__._,_.___
11.04.2012 vatan gazetesi 


Dünya Kanser Araştırma Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, daha az tuz tüketmenin mide kanseri riskini azalttığı sonucuna vardı
Vakıf, yiyecek paketlerinde tuz miktarının daha belirgin olarak işaretlenip gösterilmesi çağrısında bulundu.

Kuruluş, örneğin İngiltere'de günlük tuz tüketimi tavsiyesine bağlı kalınması halinde her yedi mide kanseri vakasından birinin önlenmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Çok fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve inmenin yanı sıra kansere de yol açıyor.
'Günde 6 gram'

Günde en fazla altı gram tuz tüketilmesi öneriliyor. Bu, yaklaşık bir çay kaşığı tuza karşılık geliyor.

Ama Dünya Kanser Araştırmaları Vakfı insanların günde ortalama 8,6 gram tuz tükettiklerine dikkat çekiyor.


İngiltere'de her yıl ortalama altı bin civarında mide kanseri vakası görülüyor.

Vakfa göre günde altı gram tavsiyesine bağlı kalınması halinde bu vakalardan yüzde 14'ünü engellemek mümkün. Bu, yılda 800 vaka demek.

Vakıf yetkilisi Kate Mendoza, "Mide kanserini başarılı şekilde tedavi etmek zor. Çünkü birçok vakada hastalık çok ilerledikten sonra teşhis edilebiliyor. Bu gerçek, hastalığın önlenmesine yönelik bir yaşam tarzının benimsenmesinin önemini vurguluyor" dedi.

Mendoza, tüz tüketimi azaltılırken daha fazla sebze ve meyve yenmesi önerisinde bulundu.
'Trafik ışıkları sistemi'

Uzmanlar, çok tuz tüketmenin sadece sofrada yemeklere tuz eklemekten ibaret olmadığını birçok yiyeceğin zaten tuz içerdiğini vurguluyor.

Vakıf yetkilileri bu nedenle etiketlerde trafik ışıkları benzeri bir uyarı sistemin uygulanmasını istiyor.

Bu sistemde kırmızı aşırı tuz, sarı orta, yeşil de az tuzlu anlamına geliyor. 

ONCE UPON A TIME ADAKALE WAS IN THE TUNA RIVER

When I was looking for Ottoman time fairy tails I found out about Adakale. The history of A little island fascinated me and I couldn't s...